Feestelijke onthulling bouwdoek Het Kompas

Op 10 juli jl. heeft wethouder Jelle Zoetendal samen met de twee jongste en twee oudste leerlingen van de school het bouwdoek voor Kindcentrum het Kompas feestelijk onthuld. “De onthulling van het bouwdoek is een markering voor de bouw. Wij kijken uit naar de samenwerking met alle betrokken partijen”, vertelt directeur Ineke van der Werf. 

Het Kompas is gevestigd op Jol 38 in Heerenveen met een schoolgebouw uit de jaren ’70. De komende maanden doorloopt de basisschool een vernieuwbouw-traject tot een kindcentrum voor 0-13 jaar. Hiervoor wordt onder andere samengewerkt met gemeente Heerenveen en Kinderwoud. 

De visie van het kindcentrum is vertaald in een duurzaam gebouw en groen plein. Zo gaat het kindcentrum zonder gas en juist met meer zonnepanelen de toekomst in. Daarnaast worden materialen die hergebruikt kunnen worden op circulaire wijze ingezet.

De bouwwerkzaamheden zijn afgelopen juni begonnen en naar verwachting is het in december klaar. “Tijdens de bouw blijven we in de school. We schuiven steeds een stukje op en zien iedere dag verschil. Groep 3 t/m 8 mogen deze laatste drie schooldagen een tuinstoel en/of kussens meenemen. Hun meubilair krijgt namelijk een tweede leven in Afrika”, vertelt Van der Werf. 

Na de feestelijke onthulling van het bouwdoek mag de school nog iets vieren; Van februari t/m juni werden de leerlingen uitgedaagd minder energie te verspillen. Hoe hebben ze dit aangepakt? De lichten zijn zoveel mogelijk uit, er werden kachels uitgedraaid, het digibord en de laptop gaan uit als het pauze is. Groep 3 let erop dat de kraan kort aan staat en er één doekje wordt gebruikt voor het afdrogen van de handen. De inspanningen hebben ervoor gezorgd dat ze CBO Meilân Klimaatbeker 2024 hebben gewonnen. En met een duurzamer gebouw in het vooruitzicht, zijn we benieuwd welke energiebesparingen er nog meer komen.

Ontwerp CBS Het Kompas naar Kindcentrum