FK Kampioenschap dronevliegen winnaar Manuel Daoud

Op dinsdag 12 april heeft opnieuw het FK Kampioenschap Dronevliegen voor basisschoolleerlingen plaatsgevonden in Joure. Tijdens deze drone cup hebben leerlingen van verschillende basisscholen van CBO Meilân het tegen elkaar opgenomen. Tijdens de finale vliegen de snelste dronevliegers tegen elkaar. Zij zijn als beste uit de bus gekomen tijdens de kwalificatiewedstrijden van in totaal 23 basisschoolklassen.

Onderzoekend en ontwerpend leren

Voorafgaand aan deze finale heeft een lessenserie plaatsgevonden waarbij leerlingen uiteraard hebben leren vliegen met een drone, maar vooral ook bezig zijn geweest met het ontwerpen van obstakels om met de drone er overheen/langsheen/doorheen te vliegen. Dit ontwerpproces is opgezet volgens het model van onderzoekend en ontwerpend leren. 

Door het creatieve proces op te delen in kleine stappen kun je leerlingen gericht laten onderzoeken, overleggen en afstemmen. In een ontwerples van steeds 60 minuten worden de eerste drie stappen (uitdaging, ontwerpeisen en ideeën) behandeld door trainers van FutureMindz. De leerlingen en groepsleerkracht zijn vervolgens samen verdergegaan met het maken van een prototype en het presenteren. Uiteindelijk gaan de leerlingen verder met het uitgekozen obstakel.

Kampioen 2022

De kwalificatie voor het vliegen heeft op de scholen zelf plaatsgevonden. De gekwalificeerden hebben vandaag deelgenomen aan de finale in de sportzaal van Sportfun in Joure. Het parcours bestond uit zelfontworpen obstakels. De Kampioen dronevliegen 2022 is Manuel Daoud van CBS Het Kompas in Heerenveen. 

 

Bovenstaande foto’s zijn gemaakt door Gewoan Dwaan / Douwe Bijlsma van Groot De Fryske Marren.

Omrop Fryslân was er ook bij. Bekijk hier het fragment.