5-jarig jubileum van Technium

Dit jaar mag Technium, een samenwerking tussen CBO Meilân en meerdere voortgezet onderwijs scholen, 5 kaarsjes uitblazen. In een wereld waar techniek ons dagelijks leven steeds meer doordringt, is het belangrijk om jonge geesten te inspireren en te stimuleren om hun creativiteit te laten bloeien. Maar wat maakt Technium nu zo speciaal? 

“Het leukste aan Technium is dat we echt dingen met onze handen mogen maken,” vertelt Sverre de Vegt (12) met een brede glimlach. “Het is heel leerzaam, maar vooral ook heel leuk!” Van het in elkaar zetten van een vogelhuisje tot het construeren van een muizenval autootje, er is geen gebrek aan spannende projecten.

Op 11 april 2019 is een convenant getekend door CBO Meilân, Kei College, Aeres (toenmalig Nordwin College) en het Zuyderzee Lyceum. In september dat jaar begonnen de eerste lessen voor de basisschoolleerlingen.

Met Technium van CBO Meilân wordt een uitbreiding gerealiseerd. Er komen andere vakken en onderwerpen aan de orde dan binnen de reguliere groep. Voor leerlingen met een specifieke, praktische onderwijsbehoefte, draagt Technium bij aan het vergroten van het welbevinden en plezier op school.

Maar wat leren deze jonge techneuten dan precies? “We leren van alles,” legt Sverre uit. “Van het gebruiken van handleidingen tot het bouwen van echte technische snufjes zoals een shovel van hout en plastic wielen.” En de excursies naar plekken zoals Nemo en een vrachtwagenbedrijf maken het allemaal nog interessanter. Waar Technium leerlingen in de reguliere lessen moeite kunnen hebben met rekenen of taal, wordt het door deze praktijkervaringen op een andere leerwijze gestimuleerd.

Sverre woont in Broek en gaat naar groep 8 van de Wumkesskoalle te Joure. Voor zijn Technium lessen is hij op vrijdagochtend bij Aeres in Heerenveen te vinden. Zijn vrije tijd besteedt hij op de ijsbaan. Deze schaatsliefhebber weet al wat hij zou willen maken als hij voor een dag meester zou zijn; “een klapschaats van hout!” grinnikt hij. “Dat zou wel cool zijn.”

En wat de toekomst betreft? “Ik wil misschien wel timmerman worden,” vertelt hij. “Maar sporten vind ik ook leuk. Dus wie weet, misschien word ik toch wel een langebaanschaatser!”

Creativiteit en technische vaardigheden worden volop ontwikkeld. Wie weet, misschien is de volgende grote uitvinder of bouwkundige wel een van deze Technium leerlingen.